Backgammon - Triktrak
Backgammon geschiedenis
Backgammon is een race spel waarbij je 15 stenen als eerste naar de andere kant moet brengen om te winnen. Backgammon-achtige bordspelen worden al duizenden jaren over de gehele wereld gespeeld. De Romeinen speelden al een variant met 2 rijen van 12 punten. Notker de stotteraar vertelt in de negende eeuw dat Karel de Grote een Nard spel (Backgammon) heeft gekregen van Kalief Harun uit Baghdad. Nard verspreide zich snel over Europa en werd zeer populair in de middeleeuwse herbergen in Engeland. Nard kreeg een slechte reputatie omdat het gebruikt werd om voor geld te spelen. In Engeland werd het verboden door Elizabeth I. De huidige regels zijn ontstaan in 1931 in de Verenigde Staten. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd Backgammon weer populair als gokspel. Back-gammon (= terug spelen) wordt in Nederland ook wel Triktrak genoemd.
Backgammon en schaakspel kopen
Backgammon en schaken zijn eeuwen oude kamaraden. In de middeleeuwen werden ze samen "tabularum" oftewel tafel genoemd, waarmee ze beiden bedoeld werden.De bovenkant van een houten kist (bord) was schaken, de onderkant het molenspel en uitgeklapt de binnenkant backgammon (nard). Deze traditie zien we tegenwoordig nog terug in de huidge gecombineerde backgammon en schaakspelen van hout. Deze spellen zijn met name voor thuis of op reis geschikt, vanwege de beperkte omvang. In openbare ruimtes maakt een houten backgammon bord teveel geluid als de dobbelstenen erop vallen, dus zien we geen competitie op grotere houten borden. De dobbelbekers ontbreken ook vaak, omdat ze niet in het zeer draagbare bord passen. Dobbelbekers zijn ook niet noodzakelijk in de huiselijke sfeer, voor het eerlijk laten rollen van de dobbelstenen.
Backgammon bord
Slecht gemaakte backgammon borden spelen gewoon niet lekker. Schijven die niet goed op de punten passen, waardoor verwarring kan ontstaan tijdens het spelen. Dobbelstenen die niet goed rollen, te snel stoppen en stuiteren op de schijven of uit het bord. Geen goed contrast tussen de punten en de schijven. Het zijn allemaal factoren die invloed hebben op het speelplezier en waarom duurdere borden beter spelen. De punten moeten bij voorkeur minstens vijf schijven kunnen bevatten. Dan moet er nog voldoende ruimte zijn om de dobbelstenen te laten rollen. En het bord moet zes schijven breed zijn met nog een klein beetje speling tussen de schijven. De schijven moeten ook niet te dun zijn, zodat de dobbelstenen erop landen. De schijven moeten ook niet te ligt zijn, omdat ze anders te makkelijk verschuiven.
Het bord is bij voorkeur van leer of anders een goede kwaliteit industrieel vilt. Het voordeel van leer of vilt is dat de dobbelstenen niet rammelen op het bord. Hoe groter het bord, hoe beter de dobbelstenen rollen. De kans op herhalingen of oneerlijk rollen wordt hierdoor verkleind. Een wedstrijdbord zit meestal tussen de 55 en 66 cm, maar kan varieren tussen de 44 en 88cm.
Backgammon dobbelbeker, verdubbelsteen, dobbelstenen en backgammon klokken
De dobbelbeker moet voldoende ruimte hebben dat de dobbelsten kunnen bewegen en een rand zodat de dobbelstenen rollen. De binnenkant van de beker moet bekleed zijn met leer of vilt om het geluid te dempen. Een verdubbelsteen hoort ook bij een backgammon spel. Een goede dobbelbeker is meestal 90mm diep en ovaal zodat de beker beter in het dichtgevouwen backgammon bord past. De dobbelstenen moeten precisie dobbelstenen zijn. Die zowel uitgebalanceerd zijn als mooie afgeronde hoeken hebben. Voor wedstrijden zijn doorzichtige dobbelstenen goed, omdat dan te zien is dat er niet mee gekoeid is. Backgammon is heel goed te spelen met een spel of schaakklok. De tijdsinstelling per beurt is tussen 30 seconden en 3 minuten per speler.