Alle informatie over de schaakklok

Alle informatie over de schaakklok

Schaakklokken zijn ingevoerd omdat bij de eerste belangrijke wedstrijden tijdrekken een belangrijke rol speelde. Daarom werd in 1861 de zandloper ingevoerd en in 1881 de eerste dubbele schaakklok.

Tegenwoordig is 20 zetten per uur een normaal speel tempo. Met het invoeren van de digitale klok, worden er zelfs toernooien georganiseerd met 1 minuut per persoon per partij. Thuis spelen met een klok kan het spelplezier verhogen. Een speeltempo van 15 tot 30 minuten per persoon is een aangenaam tempo.

Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren kiest men voor een mechanische of een digitale klok. We zetten een en ander op een rij en we hebben een overzicht gemaakt van de verschillende specificaties voor alle DGT klokken.

Mechanische klokken

Wij bieden ook mechanische klokken aan. Voornamelijk de authentieke houten Garde klokken zijn erg populair. Dit is de traditionele schaakklok van vroeger. Voor korte partijen (vijf minuten of minder) zijn ze niet heel nauwkeurig in te stellen. Mechanische klokken zijn meestal van hout en deze zijn sterker dan plastic klokken. Het nauwkeurig kunnen afstellen van minuten is van belang, zonder dat de grote wijzer terugschiet. Een vlag die de minuten vergroot weergeeft is fijn, maar de vlag moet wel nauwkeurig op het uur vallen. 

Digitale DGT schaakklokken

Digitale klokken zijn de moderne versie van de schaakklok. De duurdere DGT modellen (2010, 3000 en XL) hebben zijn uitgebreid en zeer solide. De schaakklokken hebben veel mogelijke functies zoals extra tijd per zet en een zandloperfunctie. Is de schaakklok nodig voor club gebruik, dan zijn de DGT 2010, 3000 of XL de absolute kampioen.Daaarnaast voldoen deze klokken ook aan de eisen voor bijvoorbeeld een officiele Go of Scrabble klok.  De DGT Easy is wat makkelijker te begrijpen dan de 2010, 3000 of de XL omdat deze minder functies heeft. Daardoor  is deze net zo makkelijk te bedienen als de klassieke houten klok. Voor thuisgebruik zijn deze klokken ideaal. Daarnaast hebben we nog de DGT NA (North America). Dit is een uitstekende klok, vergelijkbaar met de 2010, maar deze klok voldoet niet aan de FIDE eisen voor een officieel schaaktoernooi. De DGT NA voldoet wel aan de USCF eisen voor een officieel schaaktoernooi in de Verenigde Staten.

DGT schaakklok overzicht

Schaakklok DGT 2010 DGT NA DGT 3000 / XL DGT Easy DGT Easy+ DGT 960
Goedkeuring FIDE USCF FIDE - - -
Geschikt voor zwaar gebruik ja ja ja - - -
Instelbaar contrast - - ja - - -
E-board ondersteuning - - ja - - -
Internet ondersteuning - - ja - - -
Lage batterij indicator ja ja ja ja ja ja
Buzzer ja ja ja ja ja ja
Zetten timer ja - - ja ja ja
Zetten teller ja ja ja - - -
960 bord positie generator - - - - - ja
Tijd controles normaal 4 4 5 1 1 1
Tijd controles bonus (Fischer) 4 4 5 - 1 1
Tijd controles met vertraging 4 3 5 - 1 1
Vertragings type Bronstein Realistisch geblindeerd Bronstein - Realistisch Realistisch
Byo-yomi (Go) ja - ja - - -
Zandloper ja - ja - - -
Gong ja - ja - - -
Scrabble ja - ja - - -