"Mens Erger Je Niet" is een race spel voor 2 tot 6 spelers. Mens Erger Je Niet werd in 1896 in Engeland onder de naam Ludo geintroduceerd. Ludo is een sterk vereenvoudigde versie van Pachisi uit India wat zeker al bijna 2000 jaar bekend is. In 1910 werd "Mensch-Argere-Dich-Nicht"op de duitse markt gebracht en later geintroduceerd als Mens Erger Je Niet door Jumbo in Nederland.
Mens Erger Je Niet / Ludo spel
Mens Erger Je Niet wordt gespeeld met een dobbelsteen, 4 pionnen in een kleur per speler en een spelbord. Mens Erger Je Niet is een racespel. De speler die als eerste zijn pionnen op de eindvelden heeft staan heeft gewonnen. De spelduur is ongeveer 20 minuten.
Als de speler 6 gooit, moet hij een pion van een startveld op zijn beginveld A van het parcours plaatsen. Vervolgens moet hij nogmaals gooien om deze pion vooruit te plaatsen, ook als daardoor een eigen pion wordt geslagen. Als de speler 6 gooit, maar geen pion meer op een startveld heeft staan, mag hij een pion naar keuze verplaatsen. Ook nu moet hij nogmaals gooien, maar nu mag hij ook een andere pion verplaatsen. Om de beurt gooit iedere speler met de dobbelsteen. Hij moet een eigen pion naar keuze net zoveel velden verplaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen. De pion kan andere pionnen passeren. Als de pion eindigt op een veld waar al een pion staat, dan wordt deze pion geslagen. De pion wordt teruggeplaatst op een startveld in zijn spelerskleur.
Als een pion het hele parcours heeft afgelegd, moet de pion op één van de vier eindvelden (a - d) worden gebracht. Op elk eindveld is plaats voor één pion. Om op een eindveld te eindigen, moet de speler precies het juiste aantal ogen gooien. Als dat niet lukt, moet een andere pion worden verplaatst, zolang er nog een pion in de race is.Het spel eindigt zodra een speler zijn vierde pion op een eindveld heeft gebracht. Hij is de winnaar van het spel.
Mens Erger Je Niet / Ludo waardering
Wie heeft dit spel niet in de kast staan? Volgens de speldoos is het zelfs 'Het meest gespeelde spel'. De regels zijn simpel en zo uitgelegd. Je kunt zo met spelen beginnen. Iedereen die een beetje kan tellen, kan meespelen. Maar je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen: als je pion wordt geslagen, moet ie weer helemaal opnieuw beginnen. Een spel met zo'n hoge geluksfactor is vooral geschikt voor jonge kinderen of om lekker met je opa of oma te spelen!
Het spelbord is zodanig van opzet, dat het spel het best met 2 of 4 spelers kan worden gespeeld. Volgens de regels moet in een spel met 3 spelers 1 speler met 2 kleuren spelen. Het spel kent een hoge geluksfactor: de worp van dobbelsteen bepaalt het spel. Vooral vervelend als je maar geen 6 gooit. Maar ook dan geldt: Mens, erger je niet!
Mens Erger Je Niet / Ludo kopen
Mens Erger Je Niet is uitgegeven in verschillende uitvoeringen: van eenvoudige reisuitvoering tot luxe klik-klak-versie. De naam van het spel is wettig gedopeneerd: Mens Erger Je Niet! Er zijn veel look-a-like's op de markt onder een andere naam, zoals Ludo of Kimble. Mens Erger Je Niet is ook uitgebracht in een unieke speelkleed-uitvoering! Het speltapijt is een sterk vloerkleed van bijna 1 × 1 meter.
Mens erger je niet is gebaseerd op het eeuwenoude, Indiase spel Pachisi. De spelregels van Pachisi zijn wel iets anders. Zo kan je blokkades vormen en kan je aan het begin van je beurt aangeven dat je afziet van het gooien met de dobbelsteen, als dat je handiger uitkomt. Voor de allerkleinsten is er het spel Huisje, Boompje, Beestje. Hierbij is de dobbelsteen vervangen door een dobbelsteen met eenvoudige symbolen.